Wednesday, 3 December 2014

Koleksi Resipi Mudah, Ringkas & Sedap





✦ ROTI GULA CHEESE ✦

✔ 1 cwn air suam
✔ 1 paket yis
✔ 4 sdm gula
✔ 2 sdm susu pekat
✔ 2 sdm planta
~ campurkan semua bahan2 ini...kacau...(planta berketul2 xpe...biar je)....perap sampai aduanan yis ni bbuih....(lebih kurang 10 mnit)

✔ 1 biji telur
~ pecahkn dlm bekas dan kacau...masukan dlm adunan yis yg telah bbuih tadi...kacau sbati

✔3 1/2 cwn tepung gandum
~ ayak tepung
~ ambil adunan yis tadi...curahkn ke dlm bekas berisi tepung...curah sedikit demi sdikit sambil di uli...lakukan smpai habis...teruskan m'uli sampai menjadi doh yg lembut...bila dah mjadi doh lembut...rehatkn doh sampai doh mjadi berganda (smasa mrehatkn doh..pastikn bekas brisi doh ditutup dgn kain lembap)...
~ bila doh dh bganda...tumbuk2 doh..buang anginye...tumbuk2 dan uli lagi (uli ats dulang)...uli sampai doh jadi cantik...bentukkn mgikut citarasa anda...susun dlm loyang dan telah disapu planta or mnyak...bubuh topping (mgikut citarasa anda sendiri)....rehatkan doh lagi (tutup dgn kain lembab)...tunggu sampai berganda...
~ bleh lah dibakar...suhu 150'c...api atas bawah...sampai kuning keperangan...keluarkn dan sejukan atas redai...

TOPPING (versi dapur teresku)


✔ 1 biji telur*
✔ Susu cair*
✔ Gula halus*
✔ Cheese (dparut)
✔ Gula pasir
✔ Pumpkin seed
~ campurkan semua bahan bertanda * dalam bekas...kacau sbati (pakai garfu je)
~ sapukan atas doh (sbelom bakar)...taburkan cheese, gula pasir dan pumpkin seed....rehatkn sampai bganda....bakar
~ bila roti dah kuning kperangan (masak)...keluarkn dr oven...dan sapu lagi bahan2 tadi...(nak bagi kulit roti kilat, cantik dan lembut)....siap

Selamat Mencuba !!





 

✦ RESEPI OREO CHEESE CAKE ✦

Bahan A (Base) :
✔ 8-10 keping biskut oreo - buang krim - dikisar hancur dan ketepikan
✔1 sudu besar utk tabur dalam kek
✔ 2-3 sudu besar mentega - cairkan

Bahan B (Lapisan Kek) :
✔ 270g cream cheese - suhu bilik
✔ 50 gram gula halus - boleh kurangkan sikit, jika tak suka manis
✔ 70g mentega - suhu bilik
✔ 2 sudu besar susu pekat manis
✔ 160ml whipping cream + 1 sudu kecil jus lemon
✔ 1 sudu kecil vanilla
✔ 1 sudu besar gelatin
✔ 2 sudu besar air panas mendidih
✔ 4-6 keping biskut oreo - dipatah 2

Cara Pembuatan :
1. Sediakan loyang untuk cheese kek jenis loose base. Letakkan tepi keliling loyang kertas minyak (baking paper) , tujuannya agak kek senang dikeluarkan. - maz guna loyang bulat 6 inci)

2. Satukan bahan A dan tekan-tekan dalam loyang. Masukkan dalam peti.

3. Dalam gelas satukan gelatin dan air panas, kacau biar gelatin larut sepenuhnya - maz panaskan dalam microwave selama 5 saat - guna microwave lebih cepat gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan

4. Putar whipping cream bersama jus lemon hingga sedikit kental (klu tuang bks tu xtumpah la). Ketepikan.

5. Putar cream cheese seketika, kemudian masukkan gula, susu pekat manis dan mentega. Putar lagi hingga sebati dan adunan jadi lembut. Masukkan vanilla dan putar lagi.

6. Masukkan gelatin yang telah larut dan whipping cream. Putar sebati.

7. Tuang suku dulu atas loyang oreo tadi, kemudian susun biskut oreo yang telah dipatahkan. Tuang lagi adunan dan ratakan kemudian taburkan sedikit oreo yang dihancurkan (yg simpan 1 sudu besar).

8. Tuang lagi sedikit adunan dan susun pula sedikit lagi biskut yang telah dipatahkan.

9. Kemudian satukan lebihan oreo kisar tadi dengan baki adunan cheese yang ada dan tuang kesemuanya dalam loyang, ratakan sepenuhnya.

10. Tutup permukaan loyang (maz tutup dengan pinggan je) dan simpan dalam peti selama 4-5 jam.

11. Boleh la dihias ikut citarasa dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba !!











No comments:

Post a Comment