Apa
itu Vitamin C?
Vitamin C adalah
sejenis vitamin yang sangat diperlurkan oleh badan. Ianya juga turut dikenali
dengan nama Asid Askorbik.
Di kalangan
kanak-kanak yang berusia antara 1 hingga 6 tahun, mereka memerlukan
sekurang-kurangnya sebanyak 30 mg vitamin C dalam sehari. Manakala kanak-kanak
yang berusia antara 7-9 tahun pula memerlukan sebanyak 35 mg sehari.
Vitamin C amat
penting dalam pembentukan tulang. Hal ini kerana, vitamin C dapat membantu
tubuh dalam pembentukan kolagen. Kolagen membantu di dalam memastikan tulang,
otot, gigi serta kulit berada di dalam keadaan sihat serta kuat. Selain itu,
vitamin C juga dapat membantu dalam penyerapan zat besi di dalam badan (zat
besi amat penting dalam pembentukan hemoglobin darah merah).
Di dalam buku
bertajuk “User’s Guide to Vitamin C” turut menyatakan kepentingan vitamin C
kepada sistem kardiovaskular manusia. Selain itu, penulis buku tersebut Hyla
Cass dan Jim English turut menyatakan bahawa vitamin C turut memberikan manfaat
kepada hati. Selain memastikan tekanan darah berada di dalam keadaan normal,
vitamin C juga membantu dalam merendahkan tahap kolesterol di dalam badan. Oleh
kerana sifatnya yang larut dalam air, vitamin C turut dapat menyingkirkan
kolesterol yang melekat pada dinding-dinding arteri.
Tahukah
anda
Vitamin C juga
dikenali sebagai sumber anti oksida yang penting. Ini kerana antioksida dapat
membantu dalam melindungi sel dan tisu di dalam badan termasuklah sel-sel di
otak serta mata. Dengan pencemaran global yang berlaku di dunia ini, maka amat
penting sekali pengambilan vitamin C di ambil oleh setiap lapisan masyarakat.
Ini adalah wajar, demi mengelakkan diri dari risiko penyakit yang berbahaya.
Sumber
vitamin C
Demi memastikan
anak anda mendapat sumber Vitamin C yang mencukupi, maka anda perlu memastikan
mereka menikmati pelbagai jenis makanan yang kaya dengan vitamin C. Sebagai
contoh, buah-buahan segar seperti lemon dan limau. Selain itu, mereka juga
boleh menikmati sayur-sayuran seperti kubis dan tomato.
Sungguhpun
begitu, vitamin C adalah sejenis vitamin yang larut di dalam air. Adalah di
galakkan untuk menikmati makanan seperti buah-buahan yang tidak mengalami
proses memasak. Hal ini kerana, di khuatiri vitamin C tersebut akan larut di
dalam air tanpa sempat kita menikmatinya.
Tanpa kita
sedari, kekurangan pengambilan makanan yang mengandungi vitamin C akan dapat
mengundang risiko yang berbahaya kepada kita. Sebagai contoh, pernahkah kita
sedari bahawa secara tiba-tiba kita menghadapi keadaan gusi berdarah? Atau
pernahkah kita terfikir mengapa kesan luka yang kita alami mengambil masa yang
lama untuk pulih?
Perkara-perkara
seperti di atas sebenarnya menunjukkan ciri-ciri seseorang yang mengalami
kekurangan vitamin C di dalam badan. Untuk itu, amat penting sekali bagi kita
memastikan agar jumlah vitamin C di dalam badan mencukupi demi penjagaan
kesihatan kita seharian. Jika di lihat pada pasaraya-pasaraya berdekatan turut menawarkan
pelbagai jenis makanan tambahan sama ada dalam bentuk pil mahupun cecair yang
mengandungi vitamin C.
Sebelum anda membuat kuputusan untuk menggunakan
sebarang produk kesihatan, maka anda seharusnya mendapatkan nasihat dari doktor
terlebih dahulu demi memastikan produk yang ingin anda ambil adalah bersesuaian
dengan faktor kesihatan anak anda mahupun diri anda sendiri.
Rujukan:
1. Kementerian Kesihatan Malaysia
2. User’s Guide to Vitamin C by Hyla Cass, and Jim English (2006)
3. FAO/WHO (2002). Vitamin C. In: Human Vitamin and Mineral Requirements. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation. FAO, Rome; pp 73-86.
2. User’s Guide to Vitamin C by Hyla Cass, and Jim English (2006)
3. FAO/WHO (2002). Vitamin C. In: Human Vitamin and Mineral Requirements. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation. FAO, Rome; pp 73-86.
No comments:
Post a Comment